Wege Zdrowo Zasadowo

Chleb gryczano-żytni z sezamem.

Kulinarne, Porady, Przepisy wegańskie

Potrzebujemy:

  • 500 g ekologicznej kaszy gryczanej niepalonej*
  • 800 ml wody źródlanej
  • szklankę ekologicznej mąki żytniej razowej(przemiał 2000)*
  • szklankę zakwasu żytniego* (przepis: http://www.joerach.pl/zakwas-zytni/ )
  • łyżkę soli himalajskiej
  • 250g (1,5 szklanki) sezamu niełuszczonego eko.*
  • szklankę ziaren słonecznika*
  •  * – produkty ekologiczne010 Kaszę gryczaną zalewamy wodą i pozostawiamy pod przykryciem na 12 godzin. Następnie miksujemy blenderem na gładką masę i po kolei dodajemy mąkę żytnią, zakwas, sól, sezam i słonecznik. Dokładnie mieszamy i przelewamy do włożonej papierem do pieczenia foremki(foremek). Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na minimum 8 godzin. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 160 stopni(grzałka górna i dolna z termoobiegiem) Zaraz po upieczeniu wykładamy chleb z foremki i usuwamy papier. „Popukany”:-) palcem ma wydawać głuchy dźwięk, jeśli nie, podpiekamy go dodatkowe 10 minut bez foremki w temp. 180- 200 stopni.  Smacznego… :-)          Przepis prozdrowotny. 11.10.2016

Zapisz

Czytaj również:

Powrót na górę