Wege Zdrowo Zasadowo

Kotlety z soczewicy i tofu (pikantne)

Kulinarne, Na obiad, Przepisy wegańskie

Te pikantne, aromatyczne, bogate w wysoko przyswajalne białko kotlety są idealne jako danie główne z surówką i gotowanymi jarzynami, oraz jako „wkładka” do hamburgera, czy kanapki :)

Potrzebujemy:

  • 3 szklanki ugotowanej soczewicy*
  • ser tofu 200g*
  • 1 szklankę mąki z cieciorki*
  • 1 szklankę pestek dyni*
  • 2 łyżki oleju kokosowego virgin* lub 4 łyżki oliwy z oliwek*
  • 1 płaską łyżkę kurkumy*
  • 1 płaską łyżeczkę przyprawy arrabbiata lub ostrej papryki*
  • pół łyżeczki pieprzu*
  • 1 łyżeczka mielonego kminku*
  • 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
  • 3-4 ząbki czosnku*
  • *- składniki ekologiczne     009                     Z tej ilości wychodzi 8-10 kotletów po 16-20gram białka na sztukę.                                                           A więc do dzieła:                                                                                                                                                         Soczewicę, tofu, olej kokosowy, czosnek i wszystkie przyprawy miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy mąkę z cieciorki, zmielone, np. w młynku do kawy, pestki dyni i dokładnie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku i dosalamy. Odstawiamy na kilka minut, by mąka wciągnęła wilgoć. Łyżką kładziemy masę i formujemy kotlety bezpośrednio na nagrzanej i natłuszczonej patelni. Smażymy na średnim ogniu po 5-6 minut z każdej strony, nie dopuszczając, by tłuszcz zaczął dymić(ważne!) A potem pałaszujemy z surówą :-) – SMACZNEGO..  07.09.2016r   008

Czytaj również:

Powrót na górę