Wege Zdrowo Zasadowo

Mus pomidorowo-paprykowy zwany również gazpacho – samo zdrowie :-)

Kulinarne, Na obiad, Przepisy wegańskie, Zupy

Składniki:

  • pomidory – 4-5 szt.(ok. 0,5kg)*
  • papryka czerwona – 1 duża szt.*
  • mała cebula*
  • olej lniany 10 stopniowy zimnotłoczony* – 2 łyżki
  • sól himalajska, pieprz*
  • ew. dla koneserów rukoli – garść tych aromatycznych listków* 
  • * – składniki ekologiczne002 085
  • Ponieważ sezon pomidorowy w pełni, nie żałujmy sobie tych rajskich owoców. Ten mus doda nam energetycznego kopa, zasili organizm witaminami w mega dawce i omega-3 w najdoskonalszej formie. Do tego rewelacyjny w smaku, dziecinnie prosty i szybki w wykonaniu… a więc do dzieła:      
  •         –  pomidory przelewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, cebule jeśli jest zbyt ostra kroimy na kawałki i również przelewamy wrzątkiem, a potem zimną wodą, paprykę rozdrabniamy na małe cząstki i wszystkie te składniki umieszczamy w blenderze. Miksujemy 2, 3 minuty. Jeśli ktoś lubi ostre smaki , tak jak ja, może dodać, oprócz soli i pieprzu, odrobinę chilli i garstkę rukoli. Wszystko to jeszcze raz zmiksować, a na koniec wlać olej lniany i wymieszać mus łyżką, aż uzyska aksamitną konsystencję. Gotowe. Można podawać jako chłodnik z grzanką. Smacznego :-)    23.08 2016083                                                                                             

Czytaj również:

Powrót na górę