Wege Zdrowo Zasadowo

Sałatka z soczewicy w wersji marokańskiej

Kulinarne, na lunch, Na obiad, Przepisy wegańskie

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej soczewicy brązowej (można pomieszać z soczewicą czarną, będzie lepszy efekt wizualny)*
  • 4 mięsiste i kwaskowe pomidory*
  • 2 cebule(czerwone)*
  • pół pojemnika rukoli*
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin*
  • płaska łyżka kuminu*
  • sól himalajska
  • pieprz*
  •  * – składniki ekologiczne    006                                                                                                                                                                                   
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i lekko sparzamy wrzątkiem. Przelewamy zimną wodą i odsączamy. Pomidory obieramy ze skóry, kroimy w niewielkie kawałki i jeśli mają zbyt dużo soku wrzucamy na sitko(sok oczywiście wypijamy). Rukolę kroimy w centymetrowe paseczki. Do miski wlewamy oliwę, wsypujemy kumin i cebulę. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na chwilę, by się zmacerowało. Dodajemy soczewicę, pomidory sól i pieprz. Mieszamy i próbujemy. Jeśli sałatka jest gotowa w ostatniej chwili wrzucamy do niej rukolę i delikatnie mieszamy. Gotowe. Podajemy samą lub z chlebem żytnim, gryczanym, ewentualnie orkiszowym (oczywiście eko – bo chcemy być zdrowi i sprawni, prawda? :-)  07.12.2016

Zapisz

Czytaj również:

Powrót na górę