Wege Zdrowo Zasadowo

Potrzebujemy:

szklane naczynie (zamykane) lub słoik 0,7 – 1 litr z zakrętką, wodę źródlaną o temp. pokojowej lub przegotowaną i wystudzoną z kranówkę oraz ekologiczną mąkę żytnią przemiał 2000.

  • do słoika wsypujemy 5 pełnych łyżek mąki,  zalewamy 10 łyżkami wody i dokładnie mieszamy. Słoik lekko zakręcamy( nie do końca, ponieważ podczas rośnięcia zakwasu wytwarza się dużo gazów, które powinny się ulotnić. Dobrze jest podłożyć pod słoik talerzyk, by rosnące drożdże, które mogą czasami „wykipieć” nie zabrudziły wnętrza szafki) i wstawiamy do ciepłej i ciemnej szafki. Pozostawiamy na 24 godziny, a potem znów dodajemy 5 łyżek mąki i 10 wody. Czynność tę powtarzamy co 24godziny. Po 5-7 dniach zakwas jest gotowy. Jeśli potrzebujemy większe ilości zakwasu, przygotowujemy go w większym naczyniu i podwajamy ilość mąki i wody.
  • Gotowy zakwas używamy do chlebów, bułek, pizzy i innych wypieków, nie zapominając o regularnym dokarmianiu go mąką i wodą. Gdy przez dłuższy czas nie zamierzamy piec pieczywa możemy go przechowywać w lodówce. Na dwa dni przed planowanym użyciem wyjmujemy go z lodówki i dokarmiamy, trzymając w ciepłej szafce.
  • Jeśli chcemy mieć zawsze kwaśny i dobrze rosnący zakwas, nie zużywamy go w całości, pozostawiając zawsze kilka łyżek do przyspieszenia procesu nowej fermentacji.

Czytaj również:

Powrót na górę